liikunta ja terveystieto -


LIIKUNNANOPETUKSEEN LIITTYVIÄ OHJEITA

ULKOLIIKUNTA
*Syksyllä ja keväällä verryttelyasu ja tuulipuku sekä lenkkikengät.
*Suunnistuksessa mieluiten kumisaappaat. Jos haluaa suunnistaa lenkkareilla, kannattaa ottaa vaihtokengät ja sukat mukaan.
*Talvella varustaudutaan riittävän lämpimästi, pipo ja hanskat mukaan.
*Hiihdossa hiihtovarusteet ( sukset, monot ja sauvat), joko omat tai lainatut. Koululta voi myös lainata välineitä mutta niitä on rajallinen määrä ja niitä ei huolleta jatkuvasti.
*Luistelutunnilla luistimet mukaan. Oman kypärän käyttö on suositeltavaa.
*Hiihdossa ja luistelussa pakkastaja on noin -20 astetta tuulesta riippuen.
*Omia liikuntavälineitä, kuten mailoja, piikkareita, pesisräpylöitä yms. saa käyttää, mutta koulu ei vastaa niiden mahdollisesta rikkoutumisesta tai katoamisesta.

SISÄLIIKUNTA
*T-paita, verkkarit tai shortsit.
*Tunnilla on hyvä käyttää sisäjalkineita, mutta ne eivät ole pakolliset. Saleissa ei saa käyttää ulkojalkineita.
*Välitunneilla liikuntasaleissa oleskelu on kielletty.
*Pyyhe kuuluu joka tunnin varusteisiin, myös talvella.

UIMAOPETUS
*Kokoontuminen uimahallin aulassa. Opettaja päästää ryhmän sisään.
*Jos et sairauden tai allergian takia pysty uimaan, ilmoita siitä opettajalle. (Allergiasta täytyyolla lääkärintodistus) Uintia käytetään usein terapiamuotona loukkaantumisissa, joten loukkaantuneet voivat pyytää opettajalta oman ohjelman uintitunnille.
*Uimahallissa käyttäydytään uimahallin sääntöjen mukaan. Säännöt käydään läpi ennen uintitunnin alkua.
*Tyttöjen ei tarvitse uida kuukautisten aikana, jos se tuntuu epämiellyttävältä. Huoltajan ei tarvitse laittaa opettajalle asiasta viestiä.
*Uimahallissa tulee käyttää uimahousuja. Rantakäyttöön tarkoitetut shortsit tai urheiluhousut ovat liikuntatoimen määräyksellä kielletyt.
*Jos oppilas ei osaa uida, on siitä ilmoitettava opettajalle.

VAPAUTUKSET LIIKUNNASTA, LOUKKAANTUMISET
*Koulun rehtori voi vapauttaa oppilaan liikunnanopiskelusta sairauden tai vamman takia, mikäli sairaus tai vamma aiheuttavat erittäin suuria esteitä osallistumiselle.
*Liikunnanopettaja vo vapauttaa oppilaanliikuntaan osallistumisesta huoltajan kirjallisen ilmoituksen tailääkärintodistuksen nojalla. Tällöin oppilaan tulee kuitenkin olla mukana liikuntatunneilla, ellei läsnäolo pahenna sairautta. Oppilas voi auttaa, sairauden tai vamman mukaan, tunnin kulkua tai opettaja voi antaa hänelle muita tehtäviä.
*Uskontonsa tai vakaumuksensa vuoksi, huoltajan niin halutessa, oppilas voidaan vapauttaa esimerkiksi tanssinopetuksesta.
*Tunneilla loukkaantumisesta on ilmoitettava opettajalle välittömästi. Jos vamma todetaan lääkärinhoitoa vaativaksi vasta illalla kotona, on lääkärillä käynnistä ilmoitettava opettajalle vakuutusten takia.
*Jos oppilas sairastaa pitkäaikaista sairautta (esim. astma, diabetes, epilepsia ym.), olisi huoltajan suotavaa, oppilaan turvallisuuden takia, ilmoittaa sairaudesta liikunnanopettajalle.

MUITA OHJEITA
*Sormukset, korut ja kellot on hyvä ottaa pois tuntien ajaksi, etteivät ne aiheuta vaurioita itselle tai vastustajalle esim. palloilutunnilla.
*Makeiset, purukumit ja limpparit eivät kuulu liikuntatunneille.
*Pitkät hiuset tulisi sitoa turvallisuus-ja puhtaussyistä. Uimahallissa uimahallin sääntöjen takia.
*Arvoesineitä ja rahaa ei voi säilyttää pukuhuoneissa. Arvotavaroistaan vastaa jokainen oppilas itse.

TUNNILLE TULO JA LÄHTÖ
*Välitunnin aikanamennään pukuhuoneeseen, jossa vahdetaan asianmukainen varustus ja siirrytään suorituspaikalle odottamaan opettajaa. Yhdessä haetaan välineet ja aloitetaan tunti. Tunnin jälkeen viedään välineet välinevarastoon, käydään suihkussa ja vahdetaan vaatteet.
*Kun liikuntatunti pidetään koulun ulkopuolella(esim. uimahallissa, Huhtiniemessä, Kahilanniemessä yms.) liikuntapaikoille mennään välitunnin aikana, liikennesääntöjä noudattaen ja kokoonnutaan hallin aulassa tai kentän laidalla. Tunnin jälkeen käydään suihkussa ja siirrytään suoraan koululle. Siirtymiset tehdään suorinta tietä liikennesääntöjä noudattaen. Reitiltä saa poiketa vain opettajan luvalla.

TUNTISISÄLLÖT
*Liikuntasuunnitelmat löytyvät osoitteesta kimpinen.verkkopolku.com

TOIVOTTAVASTI JOKAISELLE OPPILAALKE KERTYY VUODEN AIKANA POSITIIVISIA KOKEMUKSIA LIIKUNNASTA.
JOS ASIOISTA ON JOTAIN KYSYTTÄVÄÄ, OPETTAJAAN VOI AINA OTTAA YHTEYTTÄ.


© Kimpinen
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com